Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula

Igazságtalanul nem túl ismert nevek, pedig a 20-as, 30-as években nem keveset tettek azért, hogy beírják magukat a történelembe: 8 év alatt 170 000 kilométert tettek meg egy oldalkocsis motorral 68 országon át.

Történetük 1927-ben kezdődik, amikor a gazdasági világválság kellős közepén úgy döntenek, nincs semmi keresnivalójuk az I. világháború után darabjaira szakadt Magyarországon. Kevéske spórolt pénzzel elindulnak hát Olaszországba szerencsét próbálni, itt azonban rá kell jöjjenek, hogy sajnos sehol sincs kolbászból a kerítés. Ekkor születik meg az ötlet: az egyetlen kiút a céltalanságból az utazás.

A két huszonéves fiatalember Franciaországba utazik, hogy megvegyék a megfelelőnek ítélt járgányt, egy 1922/23 Harley Davidson J modellt. Az utazástól az sem tudta őket elrettenteni, hogy Zoltán soha azelőtt nem ült motoron és műszaki beállítottsága ellenére egyáltalán nem is értett hozzá (kettejük közül végig Gyula tölti be az ezermester szerepét). Franciaországban emellett megismerkednek egy fiatal magyar festőnővel, Tila Boriskával, Mimmyvel, aki hosszú időn keresztül útitársuk lett az oldalkocsiban.

Mimmy azonban afrikai tartózkodásuk során súlyosan megbetegszik, ezért a tervezett útvonalat megszakítva hazahozzák Budapestre. Hamarosan azonban ismét hárman veszik nyakukba a világot, a két kalandor talál ugyanis egy farkaskutyát, Hadzsit, aki az oldalkocsiban éveken keresztül velük utazik.

Spórolt pénzüket felélve az útjuk során készített fényképek eladásából és előadások tartásából próbálják finanszírozni az utat. Ahogy telik az idő és gyűlnek a kilométerek egyre többen figyelnek fel a motoros vándorokra...mire Amerikába érnek akkora sztárként köszöntik őket, hogy számos szervezet és vállalat melléjük áll szponzorként - így már nem csak az utat tudják gond nélkül folytatni, de még az itthon maradottaknak is küldenek pénzt.

Amerikai útjuk során egy kamerát is beszereznek, és mindenhol előre értesítik a helyi médiát érkezésükről. Sokáig abban a hitben utaznak, hogy ők az első motorosok a világon, akik ekkora földkerülő túrát tesznek (hiszen Carl Stearns Clancy már tett meg egy majdnem földkerülő utat az 1910-es évek elején, de korántsem ekkora távon), de a később, csak 1932-ben indult Robert Fulton Jr. hasonló utat járt be mindössze 18 hónap alatt - bár ő sem ekkora távon persze - ezzel csökkentve a magyar páros dicsőségét.

Sulkowsky és Bartha kalandjaikról könyvet adtak ki Motorral a Föld körül címmel, ami új kiadásban 2001-ben került a boltok polcaira, és sajnos már nem igazán kapható, pedig izgalmas útjuk minden fontos mozzanatát megismerhetjük belőle - amikor üldözik őket a beduinok, amikor Ausztráliában egy hajszálon múlik az életük vagy Argentínában elakadnak a mocsárban. És persze sok más érdekességet is emberfeletti teljesítményükről.